ελληνικά & ευρωπαϊκά προγράμματα

Αυτήν την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014, η atenistasΠόλις δίνει ραντεβού στις 11.30 στην Πλατεία Αμερικής για μια περιήγηση σ’ αυτή την γεμάτη πολιτισμό, ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική και  ιστορία συνοικία της Αθήνας.

11.30
Ιστορικός αρχιτεκτονικός περίπατος

Από τον γοτθικό πύργο του 1914, στην πολυκατοικία με τους πυργίσκους του 1930, από το σημείο μαρτυρίου της Αγίας Φιλοθέης το 1588, στο σπίτι της Λέλας Καραγιάννη η οποία εκτελέστηκε για την αντιστασιακή της δράση το 1944. Από τα εκλεκτιστικά κτίρια του 1920, τις μοντέρνες πολυκατοικίες του 1930, έργα των αρχιτεκτόνων Δούρα, Νικολαϊδη και Λαζαρίδη, στο σπίτι που έζησε ο Μ.Καραγάτσης, στις πρωτοποριακές πολυκατοικίες με τα προκήπια του 1950. Από την βυζαντινή εκκλησία που αγιογράφησε ο Κόντογλου, στο σχολείο που φοίτησαν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Ροντήρης, ο Φίνος, ο Σακελλάριος, ο Τερζάκης, ο Καστοριάδης, ο Εμπειρίκος. Με την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Νίκου Καβαδά θα αποκαλυφθούν στους περιηγητές δείγματα της αστικής αρχιτεκτονικής και θα γνωρίσουμε τους ανθρώπους πίσω απ’ τον πολιτιστικό χώρο «Αλεξάνδρεια». Η περιήγησή θα καταλήξει στην Πλατεία Καλλιγά όπου θα μιλήσουν για την ιστορία της γειτονιάς εκπρόσωποι της Ένωσης Πολιτών Πλατείας Καλλιγά.

13.00-15.00
Ανοιχτοί για ελεύθερη επίσκεψη οι χώροι

- Το Η’ Γυμνάσιο – «Διδακτήρια Μ.Νομικός», Νικοπόλεως 31-33
Η έδρα του 6ου Δημοτικού Διαμερίσματος, Θήρας 31
Ο Πύργος Τυπάλδου, Θήρας 54
Η οικία Λέλας Καραγιάννη, Λέλας Καραγιάννη 1 & Σταυροπούλου
Το κτίριο του ΚΕΘΕΑ-Διάβαση, Σταυροπούλου 28 & Καρπάθου
the.flat, Καραμανλάκη 14, http://theflat.gr/

15.30
Προβολή ταινίας στο STUDIO με ελεύθερη είσοδο

To ιστορικό STUDIO New Star Art Cinema της Πλατείας Αμερικής ξανανοίγει με δωρεάν προβολή της ταινίας των Monty Pythons «¨Ενας προφήτης μα τι προφήτης»,
-Σταυροπούλου 33

Σας περιμένουμε!